Navigáció

2163907

Bethlen Gábor Alap pályázata

Pályaválasztási nap iskolánkon - 2017. november 3.

 

Az öregdiák hálózat létrehozásával az iskolának sikerült megszólítani és összegyűjteni volt diákjait.

A mentorprogram fő rendezvénye idén is egy pályaválasztási nap volt, ahol az egykori diákok, akik jelenleg már egyetemre járnak vagy elhelyezkedtek a munkaerőpiacon mesélni tudtak a pályaválasztás előtt álló diákoknak a tapasztalataikról, az általuk választott pálya, hivatás szépségeiről, kihívásairól, mindennapjairól.

A nap felépítése a következő volt:

8.00-12.00: délelőtti kiscsoportos foglalkozás a diákoknak, ahol az önismereten volt a hangsúly.

12.00-13.00: ebéd

13.00-15.00: találkozások az egykori diákokkal.

Eközben kísérő programokat tarttunk nekik, mint:

- egyéni tanácsadás: elbeszélgethettek pályaválasztási tanácsadókkal

- információs tanácsadás: az egyes egyetemekről kaphattak bővebb infókat, hol mit lehet tanulni.

- állásinterjú szimulációk: azok számára, akik egyből ki szeretnének lépni a munkaerőpiacra készítettük ezt a lehetőséget, hogy kipróbálhassák, milyen is egy állásinterjú. Aztán szakemberek segítségével kaptak visszajelzéseket, hogy mit lehet/kell jobban csinálni, hogy meg is kapjanak egy állást.

 

A pályaválasztási napot a TANDEM non-profit szervezet bevonásával valósítottuk meg, ahogy azt pályázatban is írtuk. A TANDEM trénerei és szakemberei évek óta foglalkoznak diákok iskolán kívüli képzésével, pályaorientációs témák feldolgozásával, s a pályázatunk alapját képző “Mesterségem cíMERRE“ programjuk 2013-ban az országos “ Karrier-tanácsadói Díj“ győztese lett. Ezért döntöttünk mellettük.

 

A pályaválasztási napon a négyéves gimnázium valamennyi évfolyama, 75 diák vett részt. A végzős diákok esetében volt a legaktuálisabb a pályaválasztási kérdés, hiszen nekik rövid időn belül el kellett dönteniük, hol szeretnének továbbtanulni. Számukra egy erős kapaszkodót adtunk, hogy megtudják hozni a döntést. A harmadikos diákoknak már abban is segített a projekt, hogy dönteni tudjanak, milyen választható tantárgyakat vesznek fel, vagy milyen tantárgyakból fognak érettségizni. Általánosságban érvényes, hogy minél hamarabb kezdenek el tudatosan foglalkozni a pályaválasztási témákkal, annál magabiztosabban fogják majd meghozni a jövőjükkel kapcsolatos döntéseket. A projekt közvetett célcsoportjai a tanárok voltak – akik még ilyen átfogó pályaválasztási programban nem vettek részt és így közelebb kerültek ehhez a fontos feladathoz, a diákok támogatásához a pályaválasztásban.

Bevont szervezetek száma: 2 (TANDEM és a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központja)

A BGA logóját felhasználtuk a programfüzetben, a honlapon és a pályaválasztási nap során is ki volt rakva az osztálytermekben.

A program sikeresen befejeződött, a nap során csak annyi nehézség merólt fel, hogy néhány diák betegség miatt nem tudott részt venni a foglalkozásokon. Szeretnénk a programot folytatni jövőre is.

Újdonságok

Kapcsolat

  • Katolícka spojená škola F.Fegyvernekiho s VJM - Šahy, Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola - Ipolyság,
    SNP 4
    936 01 Šahy
  • +421-36-7411032 - sekretariát - titkárság
    +421-911 387965- riaditeľ - igazgató

Photogallery